John Nieland

John Nieland (1966) werd geboren in Baflo, Groningen en groeide op in Friesland. Al op jonge leeftijd bleek hij creatief talent te bezitten. Slechts korte tijd volgde Nieland de Rietveld Academie in Amsterdam. Het werken volgens academische methoden belemmerde echter zijn vrije stijl, waarna hij besloot zijn eigen weg te volgen.

Zijn werk heeft een eigen stijl met een sterke neiging naar het abstracte, expressief, onbevangen en surrealistisch, geïnspireerd op kunst uit de tijd van CoBrA. De kleurrijke en vaak grote afmetingen van zijn werk kenmerken zich door dik opgebrachte verflagen waarin hij emoties uit het verleden vast legt. Het werk is door de enorme gelaagdheid een stuk complexer dan op eerste gezicht doet vermoeden en veelal gaan meerdere schilderijen schuil onder het oppervlak. Iedere creatie bevat een stukje geschiedenis, een verhaal, een emotie, een geheim, krachtig en vernieuwend. Kunstzinnige uiting is voor Nieland een levensbehoefte. 

In 1996 richte Nieland de Kunstenaarsgroep Lamütta op in Amsterdam. De groep bestond uit beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers, modeontwerpers en designers waaronder Herman Brood, Karel N.L. Grazell en Edwin Donders. 

Zijn eerste expositie was in café de Duvel in Amsterdam in 1996. Nieland exposeert sindsdien regelmatig zowel nationaal als internationaal, onder andere in Japan, Ibiza, Spanje, Antwerpen, Amsterdam, Den Haag, Hilversum en Naarden Vesting.

Lange tijd was Nieland werkzaam in de muziekindustrie als A&R manager voor een aantal grote platenmaatschappijen. Als producer heeft hij ook gewerkt aan verschillende muziek- en videoproducties. Naast zijn liefde voor muziek is de schilderkunst altijd zijn grootste passie gebleven. 

In 2018 bezocht Nieland Japan op uitnodiging van de Japanse overheid in het kader van een kunstuitwisselingsproject in samenwerking met de Nederlandse ambassade. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Corona, hoopt Nieland in 2022 zijn Japanse avontuur te vervolgen.

“Kunst ontstaat in mijn hoofd. Mijn creativiteit is een afspiegeling van mijn belevenissen en gedachten. Alles wat ik maak heeft te maken met de beleving van het moment. Vaak zie je in het werk mijn dromen terugkomen of ik leg een bepaalde emotie die ik op dat moment ervaar vast in het werk.”

De CoBrA beweging heeft mij altijd geïnspireerd, ik werk volgens het zelfde principe als de kunstenaars van deze groep. Schilderijen en tekeningen ontwikkelen als in een roes, in mijn onderbewustzijn. Verf is het gereedschap waarmee ik creëer. Mijn creaties brengen een persoonlijke boodschap.

De figuren en het kleurengebruik in mijn werk kunnen een ingeslapen fantasie laten ontwaken. Ik wil graag mensen weer laten dromen.

Mijn artistieke uitingen laten zich niet plaatsen in een hokje. Ik heb mijn hele leven niet gestreefd naar perfectie en mijn creaties zijn dan ook verre van perfect en zullen nooit perfect worden. Ik ben gelukkig als mijn creatie schreeuwt en een eigen taal gaat spreken. Dat is het moment waarop ik het kan loslaten.”

Kunstwerken te koop