Robbert Strüwer

EEN BEELD VAN EEN VROUW
‘Leven zonder passie is onvergeeflijk´
Beeldend kunstenaar Robbert Strüwer schildert het eeuwig vrouwelijke. Op een stoere, mannelijke wijze. Zijn passie voor de verbeelding van vrouwelijk schoon druipt van de doeken af. Onderscheidend is zijn verfbehandeling. Onderscheidend is zijn vrouwbehandeling.
Strüwer schildert naakten en bijna naakten. Altijd jong en vitaal. Zelf is hij een laatbloeier die zich razendsnel ontwikkelt. Aanvankelijk lonkte de toegepaste kunst. Reden waarom hij aan de kunstacademie richting mode- en reclametekenen koos. Gezien zijn oog voor elegante anatomische verhoudingen, plukt hij er nog steeds de vruchten van. Modeontwerpen en tekenen in opdracht gaf hem echter niet lang voldoening. Zijn vrouw wierp zich op als zijn muze en zette hem in 2005 op het spoor van de vrije schilderkunst. Zoals alles pakte Strüwer dit professioneel aan en nam enige tijd schilderlessen bij de Bosnische kunstenaar Ivan Mijatovic. Bijzonder aan het beeldend handschrift van Robert Strüwer, is de versmelting van tekenvaardigheid en schilderkunst. Het voortdurend zoeken naar ongewone materialen en verfsoorten echoot bovendien gedrevenheid. Met behulp van rasters, gaas, golfkarton, cement en verflagen, schept hij een boeiende schilderkundige achtergrond voor zijn vrouwbeelden. Hun contouren en rondingen modelleert hij met rechtstreeks uit de tube geknepen verfslierten en rollen. Experimenterend met bootlak, tegellijm en autolakken voegt hij tenslotte kleuren toe. Hierbij ontstaan fraaie craquelures en andere toevalligheden. Hoe dunner de laksoorten, hoe spannender het verloop van de vlekvlakken op het doek.
De verbeelding van de vrouw geeft niet alleen aanleiding voor het uitproberen van verf en ander materiaal. Strüwer zoekt net zo onvermoeibaar naar originele lichaamshoudingen. Zijn ‘vroege’ schilderijen, uitgevoerd in een kleurig palet, vielen daardoor al op. De nieuwe doeken zijn soberder. Modieuze accessoires en afleidende fleurfactoren zijn verdwenen. Ingetogen grijstonen waar flitsende accenten tegen afsteken, bepalen nu het beeld. Door middel van felle kleuren en heftige verfstreken passie uitdrukken, kunnen meer kunstenaars. Wanneer dit via mistige grijzen gebeurt, doemt kwaliteit op. Dan ervaar je de uitdrukkingskracht waarmee de vrouwen body krijgen. Soms in zo’n indringend perspectief, dat de illusie van een derde dimensie ontstaat. Zo belichaamt hij zijn ´beeld van een vrouw´ steeds interessanter.
Vrouwelijke vormen zijn van oudsher een geliefd schilderkundig motief. De manier van uitbeelden gaat gelijk op met de tijdgeest. De Strüwervrouwen zijn helemaal hedendaags. Lang van gestalte en breedgeschouderd. Zelfbewust, actief maar toch sensueel, behagen ze zowel de mannelijke als vrouwelijke blik. Dat Robbert Strüwer signeert met stevige kistbelettering is geen toeval. Zo drukt hij zijn persoonlijk stempel op de verbeelding van de vrouw in de kunstgeschiedenis.

Kunstwerken te koop

Aanbieding!

Woman wild

 1.900,00