LamBert Oude Wesselink
LamBert Oude Wesselink (1969) wist al op jonge leeftijd wel raad met het potlood, kwast en ander kunstenaarsmaterieel. Schilderen en tekenen deed hij op kranten en tijdschriften. Hij maakte hier driehoeken en vierkanten op, om deze vervolgens in te vullen met vrolijke, felle kleurtjes. Bij verschillende teken- en kleurwedstrijden wist het jonge kunstenaartje in spé de hoofdprijs in de wacht te slepen. Helemaal eerlijk ging dit niet altijd, hij stuurde namelijk meestal vier tekeningen of schilderijen op. Eentje op zijn eigen naam en drie op de namen van zijn drie broers!
LamBert, inmiddels natuurlijk een stuk ouder en wijzer, laat zich nog steeds inspireren door de bekende CoBrA schilders.
De Twentse kunstenaar staat heel positief in het leven en schildert dan ook alleen als hij zich goed voelt. Gelukkig is dit vrijwel altijd het geval. Hij wil zijn positivisme graag overbrengen naar de bewonderaars van zijn kunstwerken. Schilderen is geen toevluchtsoord voor de kunstenaar en zijn motto luidt dan ook: ‘Als mijn kunst mensen aan het lachen kan maken en kan ontroeren, een lach met een traan, dan ben ik een heel gelukkig mens…’. Een echte optimist dus. Nu de drukke duizendpoot echtgenoot is van Nicole en trotse vader van zoontje Owen en dochter Kate, móet hij soms wel serieus zijn. Zo heel af en toe…en dat is dan ook terug te zien in zijn werken.
Met dikke acrylverf, verschillende lakken, olie mixen en allerlei voorwerpen schildert de kunstenaar abstracte en maffe fabelfiguren. Zo zijn er al heel wat nieuwe soorten mensen en dieren uit zijn handen geboren. Soms is er een klein beetje realisme in zijn werk te vinden. Het mes is voor LamBert een erg belangrijk voorwerp om zijn werk vorm mee te geven. Hij komt uit een echte slagersfamilie en heeft ook alle benodigde diploma’s op zak voor dit beroep, zelf was hij dan ook een tijdje werkzaam als slager.
De creatieveling heeft daarnaast ook nog een tijdje zijn heil gezocht in de entertainment business. en een eigen modellen- en castingbureau gerund. Kunst bleef ook toen de rode draad door zijn leven. Hij schilderde zelf zijn decorstukken voor de modeshows en ook zijn kantoren werden voorzien van zijn eigen creatieve uitspattingen. Toch bleek dit entertainmentwereldje het niet helemaal te zijn voor LamBert. Uiteindelijk koos hij voor de volle honderd procent voor zijn grootste passie: KUNST!
De grote doorbraak van LamBert kwam in 1999. In Brussel exposeerde hij in het Schildershuis. Hier kreeg hij veel erkenning en vanaf dat moment kregen zijn schilderijen aandacht van de internationale kunstpers. Werken van hem zijn inmiddels te bezichtigen in onder andere Barcelona, Brussel, Rome, Wenen, Berlijn, Amsterdam. De kunst van Lambert is niet alleen weggelegd voor de goed bedeelden onder ons, het is voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.